Als aannemer heb je niet om de Wet op de Kwaliteitsborging gevraagd. Toch is‘ie op 1 januari 2024 dan echt ingegaan, voor gevolgklasse 1. Laten we er dan samen voor zorgen dat we die overgang zo soepel en prettig mogelijk laten verlopen. Daar helpen wij je bij. Hoe? Dat lees je nu.
Tip: je leest deze blog in 5 minuten. Maak die tijd even vrij, want met een landelijk tekort aan kwaliteitsborgers loop je anders straks achter de feiten aan. Dat kost je meer dan die 5 minuten van je tijd.
Er is ook goed nieuws. De bouwkwaliteit in Nederland zou zomaar eens beter kunnen worden. Het wordt vooral heel inzichtelijk wie verantwoordelijk is. Doordat een kwaliteitsborger vaker controleert dan de gemeente voorheen, worden problemen eerder opgespoord.
Dat scheelt je als bouwer tijd en geld. Bovendien is de kans dat je later ergens aansprakelijk voor wordt gesteld gewoon heel klein.
Vroeger werkte je voor vergunningen en inspectie samen met de gemeente. Die werken wat traag. Vaak denken ze ook niet echt met je mee.
Straks werk je met ons. Dat is heel anders.
Liever een persoonlijk gesprek? Maak een afspraak!
Hopelijk heb je al wat onderzoek gedaan naar een kwaliteitsborger die bij je past. Doe het anders snel, want er is nu al ontdekt dat er een tekort is. Om die reden is de Wkb voor verbouwingen nog even in de ijskast gezet (maar dat gaat uiteindelijk ook komen).
Als je dan toch iemand hebt die inspecties komt doen, is het dan niet enorm prettig als het van jouw bord af is. Weggestreept op de to-do lijst, die toch al lang zat is?
Als je dat prettig vindt, voel je je bij Garanta thuis. Want hoe fijn is het als degene die de inspecties komt doen jouw bouwwereld kent. Jouw taal spreekt?
De wet is een aantal keer uitgesteld, maar het gaat nu toch gebeuren. Omdat elk bouwproject een kwaliteitsborger nodig heeft, is de overheid nu al bang voor een tekort. Niet zo gek, want het is een nieuw beroep.
Een goede kwaliteitsborger kent beide ‘werelden’:
In feite controleert een kwaliteitsborger de bouwtechnische en constructieve gegevens, om te kijken of deze voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Wij werken samen met jou, als aannemer. Heel praktisch.
Je kunt sinds 1 januari 2024 niet starten met bouwen zonder een kwaliteitsborger.
Heb je die niet, dan loop je het risico om stil te liggen.
Omdat de wet steeds werd uitgesteld, hebben veel potentiële kwaliteitsborgers nog niet de juiste certificeringen. Er werd gedacht dat er bij de gemeenten mensen zouden overstappen, omdat er verantwoordelijkheden wegvielen aan die kant. Maar het werk bij de gemeente verandert, maar wordt niet minder. Dus dat is (nog) niet gebeurd.
Zeker voor kleinere en middelgrote aannemers wordt het een uitdaging om een fijne kwaliteitsborgende partij te vinden. En het is al zo ver.
Mis de boot niet en neem vandaag nog contact met ons op