Waar moet je op letten bij de keuze voor een kwaliteitsborger?

Sinds de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is het inschakelen van een kwaliteitsborger verplicht voor bepaalde bouwprojecten. Maar hoe maak je de juiste keuze? Let in elk geval hierop.

1.   Onafhankelijkheid en erkenning

Een kwaliteitsborger moet volledig onafhankelijk zijn van het bouwproject en de bouwpartijen, zoals aannemers en de constructeur. Dat is verplicht. Zo blijft hij of zij objectief, het voorkomt belangenconflicten. Uiteraard moet de kwaliteitsborger ook erkend of gecertificeerd zijn voor het gebruik van de instrumenten die in de wet zijn vastgelegd. Een ‘instrument’ is een systeem dat de kwaliteitsborger gebruikt om te controleren of een bouwproject voldoet aan de wettelijke eisen. Er zijn er verschillende waarbij een kwaliteitsborger zich aan kan sluiten, elk hebben een eigen toegelaten werkwijze. Het is ook een goed idee om te controleren of de kwaliteitsborger geregistreerd staat in het officiële register van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB). Dat is ook verplicht.

Tip: kies een kwaliteitsborger die erkend is en in het register staat, maar ook ervaring heeft in de regio. Hiermee komen we bij het volgende punt.

2.   Ervaring en expertise in de regio

De slimste keuze is voor een kwaliteitsborger die ervaring heeft met het type project dat je wilt uitvoeren. Daarbij is lokale kennis een groot pluspunt, vooral waar specifieke bouwtechnische eisen of regionale aspecten van toepassing zijn. Een kwaliteitsborger die werkt in jouw regio heeft de lokale wet- en regelgeving goed in beeld en kan sneller anticiperen op regionale omstandigheden. Zo zijn wij kwaliteitsborgers van het eerste uur in Noord-Nederland en kennen we de juiste wegen hier. We staan bijvoorbeeld goed bekend bij de Noordelijke gemeenten, wat de doorlooptijd van de projecten vaak verkort.

Kijk ook naar de ervaring van de kwaliteitsborger. Hoe meer projecten er zijn afgerond, hoe minder risico’s er zijn. Vaak zijn de gevestigde partijen al gecontroleerd door de TloKB. Dat geeft extra zekerheid over het voorkomen van vertraging. Het is ook gewoon een prettig idee dat je project in ervaren handen is.

CTA: Op zoek naar een kwaliteitsborger in het Noorden? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

3.   Kwaliteitsborgingsinstrument

Er zijn verschillende instrumenten beschikbaar voor kwaliteitsborging. Als consument of aannemer is het soms handig om te weten welk kwaliteitsborgingsinstrument het beste past bij je bouwproject. De keuze voor een instrument hangt af van verschillende factoren, zoals het type bouw (bijvoorbeeld woningbouw, utiliteitsbouw), de grootte van het project, en de specifieke eisen van de Wkb of gemeente.

Maar die instrumenten zeggen de meesten niet zoveel. Nog belangrijker is de keuze van de kwaliteitsborger en zijn werkwijze; hoe geeft de kwaliteitsborger invulling aan het instrument.

De Wkb is inmiddels 16 maanden onderweg en we kunnen grofweg twee werkwijzes onderscheiden:

  1. Komt het meest voor. De kwaliteitsborger blijft op afstand en de opdrachtgever of aannemer moet de kwaliteit zelf vastleggen, vaak met apps of software van de kwaliteitsborger. Hier moet dan vaak nog een abonnement voor worden afgesloten of een training voor worden gevolgd. Bij deze werkwijze liggen de prijzen aan het begin soms wat lager, maar uiteindelijk komen er nog flink wat kosten bij. Ook moet de opdrachtgever er zelf veel meer tijd in steken, wat het uiteindelijk ook duurder maakt (en foutgevoeliger).
  2. De andere werkwijze is dat de kwaliteitsborging wordt gedaan door de onafhankelijke kwaliteitsborger. Helemaal. Die legt alles vast, geen abonnement, geeft geen cursus en geen contracten. Alles in ervaren handen.

Garanta hoort bij de tweede groep. Wij doen het hele traject zelf. Zo heeft iedereen op de bouw de handen vrij om te doen wat moet gebeuren: bouwen.

4.   Kosten en service

Uiteraard is het interessant om de prijs en service en ervaring mee te wegen. Het is soms voordeliger om een iets hoger tarief te betalen voor een kwaliteitsborger die goed georganiseerd is en ervaring heeft met jouw type project. Daarnaast moet je kijken naar de mate van service die geboden wordt. We zagen net al dat wanneer iemand op de bouw vrijgemaakt moet worden om te werken met onbekende software en tijd moet besteden aan het vastleggen van de gegevens die de kwaliteitsborger nodig heeft, het prijskaartje onder aan de streep vaak hoger is. Bovendien voorkomt een kwaliteitsborger die goed bereikbaar is en snel handelt vertragingen in je bouwproject.

Schakel op tijd kwaliteitsborging in

Je betrekt de kwaliteitsborger altijd zo snel mogelijk bij het project. Dat betekent dat je al in de voorbereidende fase van de bouw een kwaliteitsborger moet inschakelen. Hij of zij kan dan een goed borgingsplan maken en een risicobeoordeling uitvoeren, zodat de bouwmelding bij de gemeente op tijd wordt gedaan en je snel kunt beginnen met de bouw.

CTA: Neem direct contact op voor een offerte. Vrijblijvend!