• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

D-day voor de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor bouwen) is op 1 januari. Ben jij er klaar voor?

Gepubliceerd op: 07-08-2023

Het werd een paar keer uitgesteld, maar hij komt, hij komt: de Wkb, de Wet kwaliteitsborging voor bouwen. Op 1 januari gaat het in. Dat betekent dat er het één en ander verandert in de bouwwereld, vooral voor aannemers en bouwbedrijven. Gedoe? Als je er niet klaar voor bent misschien wel. Goede voorbereiding én een goede kwaliteitsborger zorgen voor een soepele overgang

Wat gaat er veranderen als de WKB ingaat?

Aannemers en bouwers moeten vooral inzichtelijker maken wat ze (gaan) doen. Daarnaast moeten delen van het bouwproces vastgelegd worden. Dat heeft alles te maken met aansprakelijkheid: die ligt straks bij de bouwende partij. Ook na oplevering.

Aannemers moeten hierin ook onderaannemers betrekken. Het hele proces van het bouwen moet in feite vastgelegd worden, zodat er documentatie is om te laten zien dat alles aan het Bouwbesluit voldoet. In principe worden fouten of problemen zo veel eerder herkend en kunnen die hersteld worden. De kwaliteit van de bouw in Nederland wordt hierdoor, als het goed is, nóg beter.

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Ook in de bouw, waar de druk vaak hoog is. Het is vooral belangrijk dat die fouten opgemerkt worden, zodat het niet ten koste gaat van de kwaliteit van de woning of het bedrijfspand. Door de nieuwe wet, waarbij kwaliteitsborgers regelmatig komen kijken wat er gebeurt en hoe het gebeurt, wordt dit veel eerder opgemerkt. Het bouwproces wordt inzichtelijker, en beter. Gedoe? Misschien in het begin. Maar het is meestal meer gedoe om een fout veel later te moeten herstellen. Dat voorkomen we nu.

Als aannemer of bouwbedrijf ligt de aansprakelijkheid voor een bouw object straks bij jou. Ook na oplevering. De bewijslast ligt bij jou als aannemer. Daarom is het (laten) vastleggen zo belangrijk: je kunt dan aantonen dat er volgens de regels is gewerkt.

Een kwaliteitsborger zorgt voor intensieve toetsing. Dat is in je voordeel, want het voorkomt mogelijk conflicten met de opdrachtgever of koper.

Wat moet een aannemer anders doen na invoering van de wet op kwaliteitsborging

De meeste aannemers en bouwers zitten niet te wachten op de wet kwaliteitsborging. Alles liep lekker en wie zit er te wachten op extra werk?

Maar die wet komt er, op 1 januari 2024. Dus je kunt er maar beter klaar voor zijn.

Want met de juiste voorbereiding én de juiste partners, valt het met dat extra werk reuze mee.

Een bouwer of initiatiefnemer moet voordat de bouw begint een ruimtelijke vergunning aanvragen bij de gemeente. Daarna stelt een onafhankelijke kwaliteitsborger een borgingsplan en risicoanalyse op. Tijdens de bouw monitort deze kwaliteitsborger of het werk voldoet aan de bouwregelgeving. De aannemer moet het proces van tevoren vastleggen, en tijdens de bouw. Deels gebeurt dit op kantoor, maar op de bouw moeten er ook dingen in kaart gebracht worden. Daar moet apparatuur en software voor komen en er moet iemand aangewezen worden die dit doet volgens de regels.

Als Garanta nemen wij je dat deel uit handen. Geen bouwer heeft mensen ‘over’ en de mensen die er zijn zet je liever aan het werk. Laat die maar lekker bouwen. Laat het ‘papieren’ proces aan ons over. Wij kennen de wet door en door. Ook de gemeentelijke wandelgangen zijn voor ons bekend terrein. Niet onbelangrijk, want zij doen de in het uiterste geval handhaving.

 

Hoeveel tijd gaat dat (extra) kosten

Je kunt er als bouwer voor kiezen om zelf het proces vast te leggen en alleen te laten controleren door kwaliteitsborgers. Dan moet daar wel iemand voor vrijgemaakt worden, die de juiste kennis heeft en de juiste apparatuur. Soms is er maar één moment om iets in kaart te brengen. Gebeurt dat niet, dan voldoe je niet aan de regels.

Een voorbeeld: de wapening van het beton moet worden vastgelegd om aan te kunnen tonen dat die geplaatst is volgens de regels. Zo word je achteraf als aannemer niet aansprakelijk gesteld voor iets wat in principe goed was. Maar op het moment dat het beton is gestort, kun je de wapening niet meer vastleggen. Het is enorm belangrijk dat iemand dit in de gaten houdt en doet, op de juiste manier.

Vooral voor kleine en middelgrote bouwbedrijven is dat een uitdaging. Door een kwaliteitsborger aan te stellen die dit doet, ben je van een hoop kopzorgen af. Wij denken met je mee, want we staan al jaren op bouwplaatsen. Zo kom je niet stil te liggen en kan dat beton vlot gestort worden. Net als de rest van de bouw, die volgens planning doorloopt. Dan kost het je nauwelijks tijd!

Tekort aan kwaliteitsborgers - kom op tijd in actie!

Kleine ‘maar’: er is een flinke kans dat er straks een tekort is aan kwaliteitsborgers. Dat verwacht de Eerste Kamer in elk geval. Het is een nieuw fenomeen en niet iedereen heeft zijn kwalificaties op orde.

Wij wel. Wees er dus op tijd bij, want anders kun je geen nieuwe projecten starten na 1 januari. Lig je alsnog stil.

De vraag wordt straks groot: de wet geldt voor nieuwbouw en verbouwingen in gevolgklasse 1.  Een groot deel van de bouwprojecten dus.

In 2022 werden alleen al 74.000 nieuwe woningen gebouwd. Vanwege het woningentekort moeten dat er nog meer worden. Natuurlijk wordt de kwaliteitsborging bij een project gebundeld, maar de wet geldt wel voor iedere woning in gevolgsklasse 1. Dan wil je niet achter in de rij aansluiten!

Weten wat het kost? Vraag vrijblijvend een offerte aan

Begin al voor 1 januari met een pilot

Bouwend Nederland adviseert om niet te wachten tot 1 januari. Je kunt de nieuwe processen nu al oefenen. Dat is slim, want nu ben je nog niet wettelijk verplicht om het op die manier te doen en heb je voldoende tijd om problemen te ondervangen. Dan ben je echt klaar voor de WKB. Neem contact met ons op over de mogelijkheden van een pilot.