• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Wanneer schakel je nu precies een kwaliteitsborger in?

Gepubliceerd op: 27-09-2024

Sinds de invoer van de Wkb is een kwaliteitsborger verplicht bij nieuwbouwprojecten (voor nu in gevolgklasse 1). Dat betekent dat er controle is op de kwaliteit van het bouwwerk, ook vooraf. Wat is nu het beste moment om hiermee aan de slag te gaan? Of: wanneer schakel je de kwaliteitsborger in?

Logische momenten om de kwaliteitsborger in te schakelen

Er zijn verschillende momenten in het bouwproces waarop je een kwaliteitsborger in zou kunnen schakelen. Laten we deze momenten eens bekijken:

  1. Tijdens het ontwerpen van het bouwwerk.
    Hoewel het logisch lijkt om de kwaliteitsborger al in te schakelen tijdens het ontwerpproces, is dit niet nodig. Een kwaliteitsborger mag niet als adviseur optreden en mag niet betrokken zijn bij het ontwerp of de uitvoering.
  2. Voorafgaand aan de omgevingsvergunning bij de gemeente. 
    Ook dit lijkt een logisch moment om een kwaliteitsborger in te schakelen. Maar ook hier is het niet nodig. De gemeente moet eerst akkoord geven op het uiterlijk van het bouwwerk.
  3. Wanneer de vergunning is verleend en het bouwplan definitief is en uitgewerkt.
    Dit is het moment waarop je de kwaliteitsborger idealiter inschakelt. 


Wat is nu het beste moment voor kwaliteitsborging (en waarom)


Het beste moment om ons in te schakelen is wanneer het plan definitief is en de vergunning is verleend. 

Wanneer wij op dat moment onderdeel van het project worden, kunnen we het meest efficiënt aan het werk. Zowel op het gebied van tijd als van geld. 
 

Is het niet handiger om de kwaliteitsborger er vanaf het begin bij te betrekken?


Nee. Door de ons pas in te schakelen als er een uitgewerkt plan is, kunnen we direct én concreet aan de slag. De doorlooptijd wordt korter, je kunt sneller beginnen met de bouw.

Bovendien drukt het de kosten. Zodra het plan al klaar is, kunnen wij in één keer ons plan maken. Als we dat eerder doen, moeten wij ook ons licht laten schijnen over wijzigingen. Dat duurt langer en is duurder.
 

Is dat altijd al zo geweest?


In het verleden was het bij de gemeente soms een slimme strategie om de vergunningaanvraag zo snel mogelijk in te dienen. Dit zette de klok in beweging voor de wettelijke termijnen. Als er eventueel gegevens ontbraken in de aanvraag, stuurde de gemeente een brief om aan te geven welke informatie nog nodig was. Soms viel de hoeveelheid ontbrekende informatie mee, wat tijd en moeite bespaarde.

Dat is niet meer zo.

Onder de Wkb kan deze aanpak juist leiden tot hogere kosten. Als wij als kwaliteitsborger documenten moeten opvragen, deze moeten beoordelen en vervolgens nog meer gegevens moeten opvragen omdat het dossier niet compleet is, leidt dit tot extra werk en dus extra kosten. Bovendien kunnen wijzigingen in het ontwerp tijdens dit proces ook extra werkzaamheden - en dus extra kosten - opleveren.
 

Voordelen van late kwaliteitsborging


Het inschakelen van een kwaliteitsborger op een later moment in het bouwproces heeft dus flinke voordelen.

  • Efficiëntie. Een definitief plan met vergunning zorgt ervoor dat de doorloopsnelheid bij ons korter is.
  • Kostenbesparing. Als de efficiëntie hoger is, zijn de kosten lager. Je betaalt ons niet voor dubbel werk.
  • Wetten en regels. We kunnen het definitieve ontwerp controleren. Zo voldoe je aan de wet.

 

Wat doet de kwaliteitsborger ook alweer precies?


De kwaliteitsborger controleert of de kwaliteit van een bouwwerk voldoet aan de wettelijke eisen. Deze controle leggen we ook vast. Zo brengen we in kaart hoe een bouwtraject is verlopen en of alles volgens de regels gaat. Dit is ter bescherming van de opdrachtgever, maar uiteindelijk ook van de aannemer. Die is - en blijft - immers aansprakelijk. Sterker nog, als er iets mis is, moet de aannemer sinds de invoering van de Wkb aantonen dat de fout niet bij hen ligt. De bewijslast is daarmee verschoven.

Kwaliteitsborging moet worden gedaan door een externe partij, zoals wij. We stappen ideaal gezien in op het moment dat de omgevingsvergunning is gegeven. Vanaf dat moment kunnen wij het oppakken. Ook het in kaart brengen. Dat scheelt, want dan loopt de bouw tenminste geen vertraging op.

In het kort is dit wat de kwaliteitsborger doet:

  • Beoordelen van het bouwplan
  • Opstellen van de risicobeoordeling
  • Vervolgens opstellen borgingsplan
  • Toezicht houden tijdens het bouwproces
  • Controleren van eventuele aanpassingen
  • Opleverdossier aanleveren
  • Verklaring afgeven bij oplevering 


Schakel ons op het juiste moment in. Uiteraard helpen we je daarmee. 

Vraag vrijblijvend een offerte aan