Het is aftellen geblazen. De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) is er voor je er erg in hebt. Ben je helemaal op de hoogte? Weet je bijvoorbeeld welke bouwwerken er onder gevolgklasse 1 vallen en welke de uitzonderingen zijn?
De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) vereist meer transparantie en documentatie in het bouwproces. Aannemers dragen volledige aansprakelijkheid, ook na oplevering. Fouten worden sneller opgemerkt door regelmatige inspecties door kwaliteitsborgers, waardoor de bouwkwaliteit verbetert en conflicten worden voorkomen. Kortom, de WKB verandert de bouwsector ingrijpend. De wet gaat op 1 januari 2024 nu toch echt in, nadat het eerder uitgesteld werd.
CTA: Maak direct kennis en bereid je voor op de Wkb
De Wkb legt eisen op voor kwaliteitsborging in de bouw, gebaseerd op de mogelijke gevolgen van falen. Er zijn drie gevolgklassen:
Voorlopig gaat de Wkb alleen in voor gevolgklasse 1. Voor particuliere bouwwerken vooral, dus.
De bedoeling is dat de veranderingen, waarbij kwaliteitsborgers een rol gaan spelen in het bouwproces, gaan gelden voor nieuwbouw en verbouwingen. De wet wordt voor verbouwingen voorlopig nog even uitgesteld.
De angst bestaat namelijk dat er een tekort is aan kwaliteitsborgers. Dat is in principe ook een heel nieuw beroep, waar niet iedereen zomaar in kan stappen. Je moet de bouwwereld kennen, maar de gemeenten ook.
Hier schuilt inderdaad een kleine herinnering: zorg dat je op tijd een fijne kwaliteitsborger vindt.
CTA: Regel de kwaliteitsborging, vraag vrijblijvend een offerte aan
De Wbk gaat voorlopig alleen in voor gevolgklasse 1. Daar vallen de volgende bouwwerken onder:
Onder de Wkb vallen straks ook verbouwingen. Dat is alleen op de lange baan geschoven, dus voorlopig gaat het alleen over nieuwbouw. Dan zijn monumenten ook uitgesloten. Die vallen niet onder gevolgklasse 1.
Bedrijfspanden voor meer dan 150 personen doen ook niet mee. Die hebben een verplichte ‘melding brandveilig gebruik’ en vallen niet in de gevolgklasse 1.
Bovendien, als in een gebouw milieuvervuilende activiteiten plaatsvinden waarvoor een milieuvergunning nodig is, dan moet de gemeente het bouwplan beoordelen. Dat geldt ook wanneer er een alternatieve oplossing is gebruikt voor de veiligheid die niet standaard in de bouwregels staat. De zogenaamde gelijkwaardigheid. Dan is een vergunning bij de gemeente nodig.
Uiterlijk 4 weken voordat je gaat bouwen moet een bouwmelding worden gedaan. Dit doet de kwaliteitsborger. Dit vervangt de vergunning. Dat hoeft dus niet meer. Voor gevolgklasse 1 dan.
Valt het bouwwerk onder een andere gevolgklasse of is één van de uitzonderingen van toepassing? Dan moet je nog wel een complete vergunning aanvragen bij de gemeente.
Een vergunning aanvragen doe je zelf.
Voor de kwaliteitsborging zijn wij er. Neem vrijblijvend contact op.